Kirsten hadde høyt blodtrykk og flere andre helseplager – se hva som skjedde når hun prøvde ketogen kost

Bilde: Illustrasjonsfoto – Inneholder reklame i form av link til forfatters bok.

Usunt kosthold og høyt blodtrykk

Kirsten hadde en interessant jobb og likte å arbeide lange dager 6-7 dager i uken.

Men døgnrytmen ble ofte snudd helt rundt, søvn ble det lite av, og hun spiste ukritisk alt som bød seg av godsaker på jobben, gatekjøkken, restauranter og hjemme.

Kirsten er veldig flink til å lage mat og nyter gode måltider. Men hun har ikke vært like flink til å lytte til kroppens signaler.

Det førte til at vekten gradvis økte til 110 kilo fordelt på 180 cm, og det meste av fettet samlet seg på overkroppen.

Høyt blodtrykk, høyt blodsukker, hodesmerter, tretthet og svimmelhet

Hun hadde stadig svimmelhetsanfall, snorket om nettene, var kronisk trett og i dårlig humør.

Etter hvert fikk hun påvist insulinresistens, for høyt blodsukker, mye fett i blodet (triglyserider), urinsyregikt og høyt blodtrykk.

48 år gammel ble hun kjørt til sykehuset med kraftige hodesmerter og svimmelhet. Blodtrykket var skyhøyt og ble målt til 220/120 mmHg.

Etter fire dager ble hun sendt ut av sykehuset, og hun ble liggende hjemme uten særlig styrke eller optimisme.

Det tok Kirsten seks måneder å komme seg sånn noenlunde på beina igjen. I denne perioden innså hun at hun måtte leve et roligere liv uten det evige jaget etter suksess og høye lønninger.

Hun tok seg derfor en fast stilling med regelmessig arbeidstid og uten for store krav.

Kirsten prøvde å ta en del grep for å bedre helsen ved å trene på treningssenter tre ganger i uken og gå daglige turer. Men uansett hvor mye hun trente, gikk hun ikke noe særlig ned i vekt.

Trening er utvilsomt viktig for både vekt og helse, men kosthold er nok enda viktigere.

Fikk ikke ønsket effekt av trening

Kirsten var skuffet og motløs over at all treningen ikke hadde noen særlig effekt på vekten. Hun prøvde i en kort periode å spise lavkarbokost etter å ha lest en del bøker om emnet.

Hun reduserte vekten med noen få kilo, men så gav hun opp slik at vekten økte igjen. Hun hadde lyst til å lære mer om lavkarbo og kom etter hvert over boken «Frisk med lavkarbo – Nytt liv med riktig mat«.

Nådde sine mål med ketogen kost

Etter å ha lest boken begynte hun med ketogen kost (ca. 20 gram karbohydrater per dag) og da gikk vekten nedover jevnt og trutt til den stabiliserte seg på 80 kilo.

Det beste av alt er at hun synes at hun spiser kjempegod mat. Kosten er omtrent som før, men hun har byttet ut potetene med gode grønnsakretter, og hun lager lavkarbobriks, lavkarbobrød og lavkarbomuffinser.

Det går mye i kremede grønnsaker, rent kjøtt, fersk fisk og skalldyr. Hadde hun kuttet ut vinen i helgene, ville hun sikkert ha gått enda raskere ned i vekt.

Ketogen kost er ikke en slankekur

Men for Kirsten er dette ikke noen slankekur. Det er en livsstilsendring hvor hovedfokuset er god helse.

Sukkerhungeren har forsvunnet, hun må ikke spise så ofte og så mye som tidligere, humøret og energien er upåklagelig, snorkingen er borte og hun har ikke lenger svimmelhetsanfall.

Kirsten har gått til regelmessige legekontroller etter at hun ble syk.

Etter har Kirsten la om til ketogen kost ble blodsukkeret og alle andre blodprøver normalisert. Det ble også blodtrykket.

Blodtrykk og blodprøver normalisert etter omlegging til ketogen kost

Blodtrykket og alle blodprøvene er blitt normale etter kostomleggingen, og legen er strålende fornøyd med Kirsten sin helsetilstand.

Legen sa til henne sist: Nå har du lagt mange år til livet ditt!

Ketogen kost er en fettrik kost hvor karbohydratinntaket er mindre enn 20 gram per dag. Kroppen produserer ketonlegemer fra fett, og det er disse som har gitt kosten dens navn.

Ketonlegemer er utmerket energi, spesielt for hjernen.

Lavkarbo pita

Du kan spise veldig mye god mat på et ketogent kosthold. Som f.eks lavkarbo pita. Du finner hundrevis av oppskrifter på vår lavkarbo oppskriftsside her på omhelse.no.

Vil du prøve ketogen kost?

Hvis du ønsker å kombinere en rask, trygg og varig vektnedgang med å komme i gang med ketogen kost, anbefaler vi vår kostplan Keto1200, eller boken til Sofie Hexeberg «Frisk med lavkarbo».

Link til «Frisk med lavkarbo»

Link til kostplanen Keto1200

Link til timebestilling hos Dr. Hexebergs klinikk (kan ta telefonkonsultasjon)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search