Xanthan gum – bruk og helsepåvirkning





Xanthan gum

Dette innlegget inneholder reklame i form av linker til samarbeidspartnere. Oppskrift i samarbeid med tights.no

Xanthan gum, eller xantan gummi på norsk, er en type ufordøyelig fiber, som brukes som tilsetningsstoff i medisin, tannkrem og matvarer. Det fungerer både som bindemiddel og fortykningsmiddel, og kan bidra til en fin konsistens på for eksempel sauser eller bakst.

Vi bruker xantan gummi i mange av våre oppskrifter på lavkarbo bakst. Se oppskrifter lenger nede på siden.

Gir ikke blodsukkerstigning

I likhet med andre typer fiber, fordøyes ikke xanthan gum. Det betyr at ingen næringsstoffer tas opp i blodet når du spiser xanthan gum. Derfor påvirkes ikke blodsukkeret eller kaloriopptaket.

Kraftig fortykningsmiddel

Xanthan gum trenger heller ikke oppvarming. Det aktiveres umiddelbart når det tilsettes i væske. Så lite som 0,1% av vekten, kan gi en tykk væske.

0,5% kan gjøre en flytende væske til en tykk masse. Derfor bør du være nøye når du måler opp. Bruk gjerne digital vekt.

Ifølge krydra.no fungerer xanthan gum på samme måte som gelatin i oppskrifter når det gjelder stabiliserende suspensjoner. Det er også vegansk, i motsetning til gelatin som er animalsk.

Slik lages xanthan gum

Xanthan gum fremstilles i laboratorier. Slik foregår prosessen, ifølge Caroline Pullen, MS, RD:

  1. Glukose, sukrose og laktose fermenteres av bakterien xanthomonas campestris.
  2. Dette gir en flytende væske, som tilføres alkohol. Dette gjør blandingen tykkere og mer stabil.
  3. Blandingen tørkes deretter til pulver.

Når det ferdige produktet brukes som ingrediens i for eksempel noe flytende, tiltrekker det seg raskt væske. Dette er årsaken til at det virker fortykkende og stabiliserende (1).

Bra for fordøyelsen

Xanthan gum kan bidra til bedre fordøyelse, fordi det, i likhet med andre typer fiber, trekker til seg væske i tarmen. Dette øker innholdets volum, noe som stimulerer muskulaturen i tarmen (2). Dette kan hjelpe mot forstoppelse.

Noen kan imidlertid få tregere avføring og magesmerter, dersom de øker inntaket av fiber for raskt. Dette skjer fordi bakteriene i tarmen trenger litt tid til å tilpasse seg høyere mengder fiber. Derfor er det ofte anbefalt at økning av fiberinntak i kosten foregår gradvis.

Xanthan gum bremser også opptaket av karbohydrater i tarmsystemet (3). Dermed kan det ha en dempende effekt på blodsukkerstigning, og være nyttig for personer med diabetes.

Trygt å spise?

Stoffet ble oppdaget av forskere i 1963, og godkjent som trygt tilsetningsstoff i mat av FDA (amerikanske Food and drug administration) allerede i 1968 (4).

En person inntar vanligvis under 1 gram per dag. Studier har imidlertid konkludert med at 20 ganger så mye er regnet som trygt (4).

FDA har derfor ikke satt noen øvre grense på hvor store mengder xanthan gum som er trygt å innta. Ved store inntak kan, som tidligere nevnt, enkelte personer få fordøyelses-ubehag, men da snakker vi vanligvis om over 15 gram per dag (4). For å klare å spise så mye må man innta stoffet på andre måter enn gjennom matvarer.

En rekke studier har vist at xanthan gum er trygt å spise for mennesker. Få av disse har vært gjort på mennesker, men forskere virker å være trygge på at stoffet i er harmløst (5).

Dersom du reagerer  på xanthan gum, kan guar gum være et alternativ for deg.

Oppsummering

Xanthan gum inneholder ingen kalorier eller karbohydrater. Det brukes som stabilisator og fortykningsmiddel i matlaging, særlig i lavkarbo og glutenfri matlaging, for eksempel i lavkarbo bakst.

Studier viser at det er regnet som trygt å spise, og få vil oppleve ubehag ved inntak. Ved svært stort inntak, kan det gi fordøyelses-ubehag, men så store mengder (over 15 gram per dag) klarer du ikke innta gjennom mat.

Oppskrifter med xanthan gum

Under ser du en del oppskrifter med xanthan gum.

Her finner du alle våre oppskrifter på lavkarbo bakverk

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search